SEO i Finland?

SEO i Finland?

08.05.2012

En stor del av mitt jobb går ut på att göra SEO i Finland, och det skiljer sig en hel del från sökmotoroptimering på andra marknader. Google är ju så klart densamma, men det finns några saker i bland annat språket som skiljer sig en del från SEO på engelska eller svenska, som jag skall ta upp här.

Hur skiljer sig SEO i Finland från sökmotoroptimering i andra länder?

För det första. Den finska marknaden är liten. Mycket liten. Det finns 5 miljoner människor som kan prata finska. Försöker man göra sökmotoroptimering på lite längre sökfraser så finns det ofta allt för få sökningar för att det ens skall vara värt att optimera för.

För det andra. Man böjer på ord som galningar här. Ett sex bokstäver långt ord kan lätt bli 14 bokstäver efter alla böjningar och ändelser. Finnar gör detta automatiskt när de pratar och skriver, men ofta så förstår inte Google att ordet i olika böjningar faktiskt är samma ord. (Springa = Juosta. Utan att springa = juoksematta. Löpmatta = Juoksumatto. Logiskt, eller hur? Finsk grammatik på Wikipedia)

För det tredje. Det pågår inte särskilt mycket klassiskt länkbygge här, och sökmotoroptimerarna försöker till och med ibland följa Googles riktlinjer ganska bra. Det finns inte så stor kommersiell länkverksamhet här, inte många länkfarmer eller ens länkkataloger, och inte alls många nätverk man kan köpa länkar av. Å andra sidan så är SEO i Finland ganska teknik- och innehållsorienterat. Det passar mig ganska bra eftersom jag förstår mig bra på de båda grejerna. Fast så klart njuter jag också av att få klämma upp sidorna till första platsen genom lite trevligt länkbygge, annars kunde jag ju lika bra kalla mig bloggare eller webbutvecklare.

För det fjärde. Det finns två språk i Finland, Finska och Svenska, och Google förstår faktiskt det. Som med Franska och Engelska i Canada. Du kan ranka en .fi domän ganska bra på svenska också, speciellt i sökningar på Google.fi, men även till viss del i Google.se. Och jag tycker mig ha märkt att .se domäner dyker upp väldigt ofta när man söker på svenska i google.fi också.

För det femte (egentligen bara lite kul fakta): SEO är en bensinstation i Finland. Så frågar du någon här om de vet vad SEO är så säger de troligen ja och syftar på bensinstationen där de sitter på gubbsamling och dricker sitt morgonkaffe.

Vill du ha SEO i Finland?

Behöver du kanske hjälp med SEO i Finland? Tveka då inte att ta kontakt så kan vi fundera lite på vad du behöver och vart du vill nå, samt hur svårt det kan tänkas vara att ta sig dit. Jag gör SEO i Finland genom mitt företag Genero.

Relaterat: WordPress Finland

Läs mer på engelska om ni vill: SEO in Finland on Jonathanbjorkskog.com.
Read this SEO-post in Finnish here / Lue tämä hakukoneoptimointi-postaus suomeksi tästä.

Jonathan, som gör SEO i FinlandJonathan Björkskog.
Ta kontakt:
jonathan.bjorkskog@gmail.com
+358 505 394 288

2 reaktioner på ”SEO i Finland?

 1. Bengt skriver:

  Tack Jonathan för interssant information
  Vet Du kanske var jag kan hitta hyggliga inlänkar.
  Räknar med att det kostar lite för tipsen.

  ;Med vänliga hälsningar
  Bengt

  1. Hej Bengt! Skicka mig ett email så kan jag kolla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *