Gör en egen GPT: En nybörjarguide till att skapa egna chattbottar med ChatGPT

Gör en egen GPT: En nybörjarguide till att skapa egna chattbottar med ChatGPT

20.02.2024

Att skapa en egen version av ChatGPT anpassad till dina personliga eller affärsmässiga behov är ett spännande sätt att utnyttja AI för specifika uppgifter eller intressen. Här är en förenklad guide om hur du bygger din egen anpassade ChatGPT med OpenAIs GPT-byggare:

Steg-för-steg-guide för att bygga din anpassade ChatGPT

  1. Förstå GPT:er Vad de är: Anpassade GPT:er är skräddarsydda versioner av ChatGPT som du kan skapa för att uppfylla specifika behov eller intressen, som en chattbot som delar roliga fakta om utter.
  2. Kom igång Åtkomstkrav: Se till att du har ett ChatGPT Plus- eller Enterprise-konto, eftersom funktionen för anpassad GPT-byggare är exklusiv för dessa användare.
  3. Skapa din anpassade GPT: Navigera till byggaren: Logga in på ditt OpenAI-konto, gå till Utforska-avsnittet och välj ”Skapa en GPT.” Ange instruktioner: Ange dina önskade instruktioner för din anpassade GPT i Skapa-panelen. Använd enkel engelska för att beskriva vad du vill att din GPT ska göra. Förhandsgranska och finslipa: Använd Förhandsgranska-panelen för att interagera med din GPT när du bygger den, och finslipa dess beteende baserat på de svar du får.
  4. Anpassa din GPT: Avancerade inställningar: Klicka på ”Konfigurera” för att komma åt avancerade anpassningsalternativ, inklusive att ändra chattbotens namn, profilbild och lägga till specifika instruktioner. Ladda upp kunskap: Förbättra din GPT:s svar genom att ladda upp relevanta filer för den att referera till, vilket ger en rikare kunskapsbas för mer exakta och kontextuella svar.
  5. Slutför din GPTSpara din GPT: När du är nöjd med din anpassade GPT, spara den genom att välja dina föredragna delningsinställningar, för att säkerställa att din GPT är tillgänglig som du önskar. Använda din GPT: Tillgå din anpassade GPT från ChatGPT:s startsidas sidofält och interagera med den vid behov.
  6. Dela och redigera din GPT: Om din GPT är offentlig eller delad, använd den tillhandahållna länken för att dela den med andra. Redigera: För att göra ändringar i din anpassade GPT, hitta den under Utforska-avsnittet, välj ”Redigera,” gör dina justeringar och uppdatera.
  7. Säkerställa noggrannhet och integritet Verifiering: Eftersom GPT-modeller ibland kan producera felaktiga svar (”hallucinera”), är det viktigt att verifiera informationen som tillhandahålls av din anpassade GPT.
  8. Integritetskontroll: Var uppmärksam på den information som laddas upp till din GPT, särskilt känslig data, för att förhindra potentiella intrång.

Genom att följa dessa steg kan du skapa en anpassad ChatGPT som tjänar dina unika behov, från affärstillämpningar till personliga intressen. Oavsett om det handlar om att generera specifikt innehåll, automatisera uppgifter eller tillhandahålla specialiserad information, kan din anpassade GPT bli ett värdefullt verktyg i din digitala verktygslåda.

Exempel på GPT:er jag har gjort:

Yhdistelylainaopas: En guide som hjälper människor med frågor som har att göra med att slå ihop lån (på finska)

E-handelstillväxtguide: Hjälper dig med ekonomiska och tillväxtrelaterade funktioner inom e-handel.

Disc Golf Mate: Hjälper nybörjare och proffs i discgolf att välja rätt skivor för olika miljöer.

WideToes Paljasjalkakenkä-opas: En hjälpare för att förklara fotens hälsa och välja rätt sko för dina behov.

Du kan prova dessa om du har ett pluskonto, eller skapa ditt eget. Det är oftast riktigt kul!

Kommentera
Amazon lanserar i Sverige – Så här påverkas Google organiska och betalda trafiken på svenska

Amazon lanserar i Sverige – Så här påverkas Google organiska och betalda trafiken på svenska

11.11.2020

Inlägg från engelska bloggen och Linkedin. Därav på engelska.

So now it starts! Amazon is live with its Swedish site. Let’s track the performance of it in Swedish Google over time in this continuously updated article. [UPDATED 11.11.2020]

(mer …) Kommentera
Bästa verktygen för att kolla Google ranking

Bästa verktygen för att kolla Google ranking

07.10.2020

En fråga jag ofta får är hur man bäst följer med sin Google ranking. Jag har två standardsvar: Använd Wincher ifall du har en liten sajt med få sökord, och använd SEMRush ifall du har en större sajt, en byrå, många sajter, eller om du har fler behov än att bara följa med rankings.

(mer …) Kommentera
Hitta ett webbhotell till rätt pris

Hitta ett webbhotell till rätt pris

29.07.2020

Här svarar vi på frågan ”vad kostar ett webbhotell?”. Även om webbhotell och hosting ofta är en mycket liten, men dock återkommande, kostnad för oss som jobbar med sajter, ehandel eller annan online verksamhet, så lönar det sig att se till att man får ett webbhotell till rätt pris.

(mer …) Kommentera
Superenkelt verktyg för B2B Analytics: Leadfeeder

Superenkelt verktyg för B2B Analytics: Leadfeeder

20.07.2020

[Uppdaterat inlägg efter Google Analytics förändringar]. B2B analytics är alltid lite problematiskt, det finns en uppsjö av verktyg inom allt från enterprise-prissatta analysverktyg till kompletta marketing automation-system, och det är ofta svårt att veta var man skall fokusera, vilket leder till att man inte gör någonting alls.

(mer …) Kommentera
Gratis faktureringsprogram från Finland

Gratis faktureringsprogram från Finland

04.05.2020

I min serie om intressanta finländska startups inom tech & finans har jag nu kommit till Zervant. Tidigare har jag tipsat om bl.a Leadfeeder och Ukko, två utmärkta business-appar för företag och mikroföretag. Zervant är ett naturligt nästa steg när du växt ur Ukko och tagit steget till att starta ditt första företag. (mer …)

Kommentera
Digitalisera bokföringen

Digitalisera bokföringen

25.04.2020

I min serie om finska företag som gör någonting rätt (läs Ukko & Leadfeeder i tidigare inlägg) så skall jag nu ta upp bokföringsbyrån Nooga som har som mål att deras kunder helt skall kunna digitalisera sin bokföring. Här kommer lite tips från Nooga angående digitalisering: (mer …)

Kommentera
Webbhotell och domän från samma leverantör?

Webbhotell och domän från samma leverantör?

04.03.2020

Funderar du på att skapa din första webbsida? Du kanske har bestämt dig för att göra den i WordPress, och då har du två saker till att fundera på, nämligen domän och webbhotell. Skall dessa båda införskaffas från samma företag eller från olika? (mer …)

Kommentera
Sökmotoroptimering för nybörjare

Sökmotoroptimering för nybörjare

09.02.2020

Eftersom jag har en del besökare här på sidan som inte ännu är bekant med fenomenet sökmotoroptimering så publiceras här en riktigt ordentlig guide i just sökmotoroptimering. Den är skriven på ett sätt som gör att du som vill veta vad sökmotoroptimering egentligen är skall förstå den. Läs mer här!

Kommentera
Så gör du din WordPress hemsida snabb och användarvänlig på både desktop och mobil

Så gör du din WordPress hemsida snabb och användarvänlig på både desktop och mobil

29.07.2018

Gästinlägg av Nils Fridlund:

Här kommer vi på Sunbird gå igenom hur du får din WordPress hemsida laddas snabbt. Men först en inblick i varför det är viktigt. Vi kommer försöka kombinera både webbdesignerns sida (UX) och utvecklarens. (mer …)

Kommentera
Jonathan Björkskog internetmarknadsföring


Internetmarknadsföring & SEO

Jag jobbar med SEO och web-tactics på Genero, en byrå fokuserad på tillväxtmarknadsföring i Finland, Sverige och globalt. Bloggen handlar mest om internetmarknadsföring, med insikt både från byråvärlden där man jobbar med kunder, men också från jobb med sökmotoroptimering och internetmarknadsföring inom affiliate och direktmarknadsföringsvärlden. När jag inte sökmotoroptimerar så jobbar jag med WordPress, seglar eller kitesurfar. Välkommen!
sökmotoroptimering ordlista

Nyhet: Jag förklarar svåra begrepp inom webb och marknadsföring. Först ut är SEO-ordlistan!

wincher