Höjer en egen URL-shortener click-through-raten från Sociala medier?

Höjer en egen URL-shortener click-through-raten från Sociala medier?

23.01.2014

När man postar saker på sociala medier så är det bra att först UTM-tagga dom med Googles url-buider för att kunna särskilja olika länkar från varann i Google Analytics sedan. Men det finns en del problem med detta. 

Taggade urlar är fula.

När man taggat en url så ser den ut så här:
https://jonathanbjorkskog.se/hojer-egen-url-forkortare-click-through-raten-fran-sociala-medier?utm_source=facebook&utm_medium=not-sponsered-status&utm_campaign=about-the-shortener

Det är ju inte särskillt snyggt, eller hur? Delar man denna på Facebook så ser det fult ut. Inte många klickar på den.

Kan man lösa det med URL-kortare?

En lösning är att köra den långa urlen genom en url-förkortare. Då ser den ut så här t.ex: http://goo.gl/8hbkYn

Det är inte heller snyggt. Många säger att url-kortare också sänker click-through-rate, eftersom det ser opålitligt ut. Så vad kan man göra då? Strunta i taggar och förkortare är ett svar. Men vill man veta om just din delning av en status lett till att innehållet blivit viralt, och du vill ha mer exakta siffror än vad Analytics kan ge som standard så behöver du nästan taggningarna.

En bättre lösning, en URL-shortener på eget domän?

En lösning som jag testat i kväll är att bygga en egen url-kortare på eget domän. Då får man urlen att se ut som man vill, och redirecten som görs kan sen leda till den taggade urlen. Tänker jag rätt då så borde click-through-raten hållas lika hög som om man inte taggat urlarna. Jag vet inte ännu om det stämmer, vi lär få reda på det efter en tid.

Jag bokade upp mitt efternamn punkt fi. Bjorkskog.fi. Och gjorde en privat url-shortener som bara jag kan använda. Så då kan jag dela vilka urlar jag vill, men urlen ni ser på Facebook eller Twitter kommer alltid att vara bjorkskog.fi/nånting… Vad tror ni? Påverkar taggning och shorteners click-through-raten? Och hjälper en egen shortener att höja den igen?

Det finns många små script som låter en bygga egna url-kortate. Jag byggde min med programmet YOURLS (http://yourls.org/). Den verkar fungera rätt bra, fast den kanske inte är den snyggaste.. Rätt så intressant litet bygge i alla fall! Man får även en bookmarklet så att man kan korta urlar med sin egen domän var man än surfar omkring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *