Finska Ukko tar upp kampen med frilans finans

Finska Ukko tar upp kampen med frilans finans

14.10.2017

Jag brukar uppmärksamma då finska företag i branshen tar sig utomlands, och nu är det dags för Ukko. Precis som jag gjorde med Leadfeeder tidigare, så skall jag nu berätta lite om finska Ukko som nu lanseras i Sverige. Det här är ukko kort förklarat:

Ukko för att fakturera utan företag

Ukko är en tjänst som du kan använda för att fakturera utan att ha eget företag. Kanske du som bloggare sålt din första annonskampanj till ett företag, eller inlett ett större samarbete om annonser med någon? Då måste du kunna fakturera, och om du inte är redo för att starta företag ännu så är tjänster som Ukko mycket behändiga. När jag samarbetat med bloggare som inte har eget företag, men måste få betalt, så brukar jag alltid föreslå att de fakturerar via en faktureringstjänst som denna för att allt skall gå rätt till, alla skatter och avgifter blir betalda, och man har ryggen fri. Också en del frilansare som vi använt har fakturerat oss via Ukko.

Ukko fungerar på samma sätt som Frilans finans, men kommer ursprungligen från Finland. De grundades 2012, och över 25 000 personer i Norden använder redan tjänsten. Deras huvudkontor är i Finland, men de har även kontor i Stockholm numera.

Vem passar faktureringsföretag för?

Fundera på det här: Kanske du har en viss talang för ett ämne, du kanske är grym på design, du kanske kan koda WordPress sajter, du kanske har börjat tjäna dina första slantar på din blogg, du kanske är en grym fotograf, konstnär, översättare, personlig tränare, motivatör, eller bara är grymt bra på att hjälpa företag eller privatpersoner med just din talang. Du har ett vanligt dagsjobb som du inte vill sluta, men du skulle gärna extraknäcka med just din talang under övriga tider, och är inte beredd att starta eget riktigt än. Då är faktureringsföretag som Ukku mycket smidiga för att ta dig vidare. Du behöver inte själv ha något organisationsnummer, du behöver inte veta hur man betalar lön, arbetaravgifter, skatt, moms eller pensionsavgifter. Gör ditt jobb och skicka räkningen!

Så här fungerar det i praktiken:

  1. Du kommer överens om jobb med ett företag eller en person.
  2. Du utför jobbet.
  3. Du loggar in till Ukko och skapar en faktura som du skickar till kunden.
  4. Kunden betalar fakturan och Ukko betalar lön till dig.

sa-funkar-ukko

Det finns alltså en hel del av dessa tjänster, men jag berättar gärna om just Ukko, för att de är finska och för att de har en stark bakgrund i internetmarknadsföringsvärlden här i Finland. De har också en uppsjö tips och information om hur du lyckas bäst, t.ex tips på hur du vet hur mycket du skall fakturera för olika tjänster, eller vanliga misstag att undvika som blivande frilansare. Dessutom såg jag att deras avgift verkade vara snäppet lägre än frilans finans, så man får några kronor mer själv av fakuran om man gör den i Ukko.

Bonus. Hör en finne prata svenska i deras video 🙂

Har du egna erfarenheter av faktureringsföretag? Vad fungerar och vad fungerar inte? När har du behövt skicka fakturor via faktureringsföretag? Berätta gärna i kommentarsfältet!

2 reaktioner på ”Finska Ukko tar upp kampen med frilans finans

  1. Emil skriver:

    Jag driver en webbplats där jag kartlägger många egenanställningsföretag på den svenska marknaden, men jag har helt missat UKKO. Ska genast kika på det och skriva ett inlägg. Tack för tipset.

  2. Anders frunck skriver:

    vill ha lite info

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *