Gästinlägg av Nils Fridlund:
Här kommer vi på Sunbird gå igenom hur du får din WordPress hemsida laddas snabbt. Men först en inblick i varför det är viktigt. Vi kommer försöka kombinera både webbdesignerns sida (UX) och utvecklarens.
Varför är det viktigt att ha en snabb hemsida?
För att hålla det hela enkelt och konkret kan vi förenkla det hela och säga att det finns två primära anledningar till att ha en snabbladdad hemsida:
Den första är att det har en direkt koppling till hur väl hemsidan säljer. Några giganter som uttalat sig och som har så pass mycket data att den också blir tillförlitlig säger såhär:
Bild från Medium.com.
Tydligt är att det har en direkt effekt på hur pass bra er hemsida kommer prestera. Det är också en mycket enkel åtgärd och tar en kvalificerad WordPress webbutvecklare inte mer än 2-6 timmar att göra verklig skillnad.
Det andra är att det hjälper öka trafiken från Google. Detta sägs vara en så kallad indirekt rankingfaktor. Detta innebär alltså att själva laddningstiden i sig inte påverkar era placeringar. Däremot påverkar det era placeringar då er konverteringsfrekvens ökat. Att fler stannar, läser och till och med köper är bra signaler att ni är ett bra val för Google.
Så, hur gör man en hemsida snabbare då?
Innan vi börjar optimera er hemsida bör ni kolla igenom er hemsida i följande två verktyg. Google Page Speed Insight och GTmetrix. För Googles verktyg bör ni ligga på 75+. De flesta av er kommer få en röd markering för att er hosting är långsam. Om ni inte får det kan ni enkelt få betyg 85+. För GTmetrix kan alla sikta mot A i laddningstid.
1. Välj rätt metod när ni designar hemsidan
Det finns flera sätt att bygga sin nya hemsida på. Vanligt inom WordPress är att man väljer ett tema som man antingen installerar gratis, eller som man köper. Dessa är gjorda för att passa många och innehåller onödigt mycket och kräver ibland plugins som gör hela hemsidan långsam. Är webben viktig för er bör ni alltså inte använda denna metod då hemsidan blir långsammare. Det bättre alternativet är att skräddarsy både design och koden, vilket gör att man undviker onödiga funktioner och scripts som inte behövs.
Den senare metoden kräver oftast fler timmar då man behöver koppla in en webbdesigner som gör designen. Är ni ett nystartat företag kan ni hoppa detta och börja med ett tema och fortsätta med nedan punkter för att göra hemsidan snabbare. Vill ni själva lära er webbdesign finns det en del kurser här.
2. Uppdatera hemsidans PHP
Att själv redigera i PHP versionen är inte att rekommendera. Man kan åtminstone hålla den uppdaterad. Vi rekommenderar att se över den var tredje månad.
3. Minska antalet requests
Ju fler filer och bilder hemsidan behöver ladda – desto långsammare blir den. Du kan undvika detta genom att:
- Ta bort onödiga plugins
- Undvika bilder som inte är viktiga. Alternativt installera ett Lazy loading images plugin som gör att bilden inte laddas förrän man scrollar till den.
- Använd sprite bilder (utvecklaren bör ha kolla på vad detta är)
4. Installera ett cache plugin på företagets hemsida
En av de mest effektfulla och enklare metoderna är att installera ett cache plugin. I undantagsfall kan hemsidan se trasig ut. Då rekommenderar vi att avaktivera och prova ett nytt plugin. Fungerar det fortfarande inte bör ni kontakta er tekniker.
5. Optimera bilder utan att det påverkar er webbdesign
Er webbdesigner kan i många fall trycka på med stora bilder. Dessa påverkar dock laddningstiden rejält och man bör alltid minimera bilder. Det är inte ovanligt att man kan minska storleken på dessa 30-80% utan att man förlorar någon synlig kvalité.
Ni ska använda två olika typer av bildformat. Antingen JPEG eller PNG. JPEG är fördelaktigt om huvudsyftet är snabb laddningstid av hemsidans bilder. PNG är däremot större, men innehåller en del information som kan behövas för att behålla funktionaliteten. Exempelvis om bakgrunden är transparent eller inte.
Guide: Välj rätt webbhotell för WordPress för att slippa trubbel.
Avslutande ord
Detta är de viktigare anledningarna till hur ni snabbar upp er hemsida utan att lägga för mycket tid och bli allt för avancerat. Ovan fem punkter bör alltså alltid göras. Efter det går man gå efter Google Page Speed Insight och GTmetrix för att lokalisera vad de tycker bör optimeras. Er webbdesigner och era webbutvecklare bör ha en bra dialog med varandra.