Digitalisera bokföringen

Digitalisera bokföringen

25.04.2020

I min serie om finska företag som gör någonting rätt (läs Ukko & Leadfeeder i tidigare inlägg) så skall jag nu ta upp bokföringsbyrån Nooga som har som mål att deras kunder helt skall kunna digitalisera sin bokföring. Här kommer lite tips från Nooga angående digitalisering:

Noogas 9 bästa tips för att digitalisera

  1. Ta i bruk e-fakturor för att slippa brevfakturor. Se till att ha ett system som kan skicka e-fakturor.
  2. Om du måste skicka pappersfakturor åt vissa kunder, skicka dom utskriftstjänst så att du själv inte behöver göra någonting annorlunda jämfört med då du skickar e-fakturor.
  3. Ta emot inköpsfakturor digitalt. Välj att ta emot dina inköpsfakturor som e-fakturor eller e-postfakturor. Ifall det inte går, använd dig av en skanningstjänst för att hålla alla fakturor digitala. Att ta steget längre kunde kanske vara att gå in för en företagspolicy där man helt vägrar att ta emot pappersfakturor.
  4. Skanna alla kvitton direkt du får dem. Använd ett system som låter dig skanna kvitton på mobilen och sätter dom på rätt plats direkt.
  5. Håll löneräkningen elektronisk. Som arbetsgivare ger man alla löneunderlag till löneräknaren elektroniskt och arbetstagaren kan registrera sin arbetstid med mobilen.
  6. Få kontoutdragen elektroniskt. Använd ett system där kontoutdragen hämtas automatiskt till systemet varje dag för att du ska hållas uppdaterad med kassaflödet.
  7. Automatisera allt som går. Ju mer ni lyckas automatisera, desto bättre. På så vis undviker man onödigt arbete som ofta även skapar stress och effektivt tar kål på arbetsglädjen.
  8. Begär tillgång till rapporter på allt. Ekonomiförvaltning, balans, allt. Med jämna mellanrum, och med förklaringar vid avvikelser. Du vill ha stenkoll här.
  9. Få helheten digitaliserad och se till att du får möjlighet att ha full koll på din ekonomi oberoende av var i världen du befinner dig. Med detta följer en ökad möjlighet till flexibilitet.

Se hela listan på Noogas webbsida! Nooga är en bokföringsbyrå i Jakobstad, men med vision att växa ordentligt. Nooga delägs av ett par av mina kompisar.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *