ROI på affiliatesatsningen sport-bh.nu

ROI på affiliatesatsningen sport-bh.nu

10.01.2014

Som nästa del i det transparenta affiliateprojektet, sidan sport-bh.nu, så kommer lite information om resultat. Ger sidan mer pengar än den tar, och när kommer break-even att nås på denna?

Som jag ser det finns det egentligen två vägar att gå när man vill få pengar på affiliateprojekt.

  1. Kör konkurrensutsatta pengastinna nischer med höga provisioner på varje köp. Satsa allt på ett par som konverterar, jobba som en galning med SEO för att komma till toppen och hållas där. När du hålls i toppen är det lönsamt. Branscher som t.ex gambling, poker, bingo, resor(?) och sms-lån (som Simon jobbar öppet med, läs om det här).
  2. Kör mindre konkurrensutsatta nischer med lägre provision per köp. Satsa på en bred matta av sökord för att få tillräcklig trafik, för enskilda köp genererar mycket lite inkomst. Bygg en bra lösning som genererar besökare, konvertering och inkomst. Satsa allt på att få till den så att den går att skala och att köra in i nästa nisch när du får tillräcklig stor del av trafiken i den nisch du startade. Sådana branscher kan vara kläder, elektronik, utrustning för olika intressen mm. Egentligen allt som kan köpas i webbutiker.

Sport-bh.nu är som ni säkert förstår i grupp två. ROI på den, som sida kommer att ta mycket länge att uppnå, om man ser den som en enskild sida. Tänker man däremot på att man kan återanvända all teknik och taktik på nästa sida för att skapa exakt samma sak i en annan nisch med mycket mindre jobb, så uppnår man nog break even och börjar få ROI genom denna strategi också.

Så här ser i alla fall inkomster / utgifter ut ungefär. Jag tänker inte sätta ut dom i €/SEK (vet inte ens om affiliatenätverken tillåter det) utan i den påhittade valutan Uskados (µ). Det är ändå förhållande mellan summorna samt utvecklingen som är det viktiga.

Månad Inkomst Utgift
Maj 9 900
Juni 141 900
Juli 117 900
Augusti 417 150
September 240 150
Oktober 333 120
November 390 60
December 171 30
Summa 2013 1818 3210
Resultat -1392

Inkomsterna är alltså pengar som utbetalats av affiliatenätverken. Utgifterna är främst arbetstid omräknade till den nya trevliga valutan. Det var mest utgifter under sommaren när tekniken utvecklades och 90% av texterna skrevs, och en del länkar skapades.  Sedan under hösten så har en del förbättringar gjorts, och en del nya texter tillkommit. Enstaka länkbyten har också gjorts under den tiden, men arbetsinsatsen har minskat betydligt.

Som ni ser så ligger sidan ännu på minus. I tabellen syns också bra och dåliga månader, och December var exceptionellt dålig, främst på grund av ett tekniskt problem som jag märkte rätt sent, men som var enkelt att rätta till. Däremot så ser Januari ut att bli bra, den har redan gått förbi December i inkomst på bara 10 dagar. Det beror främst på att “alla” börjar träna igen efter nyår, och behöver utrustning.

När når vi break even med sport-bh.nu?

Medeltalet på inkomsterna (Maj borträknat) blir 258. Utgifterna bör kunna hållas på ca 150 om vi koncentrerar oss på att enbart sätta in nya produkter och “få” länkar. Det betyder då att break even skulle komma i Januari 2014, och efter det så skulle sidan gå på plus fastän man skulle ta ut lön för de timmar man satt på den.

Dock så kommer vissa saker nog att göras för att höja på inkomsten, bland annat så skall den skickas upp högre i Google, och en del ändringar på sidan skall göras för att få upp konverteringen en aning. Det som också skall göras är automatisering av vissa grejer (prisuppdateringar mm), vilket gör att den månaden då det utförs kommer att ha höga utgifter, men månaderna efter det får lägre utgifter i stället. Så jag tror att break even skall nås tidigare. Jag gissar på att det nås under sommaren nån gång.

Vad annat?

Kopior av projektet har startats, med samma teknik, i andra branscher. “Startkostnaden” (3 första månadernas tidsinsats i det här fallet) blir mycket mindre på dessa projekt, så med samma inkomster når de tidigare nollgränsen, förutsatt att de har samma inkomst eller mer.

“Lönar det sig” att göra projekt som detta?

Jag skulle helt klart fått mer inkomst genom att göra något annat den tiden jag satt på detta. I alla fall på kort sikt. Däremot så har det mest varit Lina som satt tid på projektet, när hon har haft tid mellan sina PT-kunder. Och förutom pengar så har detta varit ett utmärkt sätt att lära henne branschen och även att själv lära sig skapa processer för att få göra projekt som detta.

Riktiga pengar som investerats i sidan är mycket lite. Det är i stort endast domänen + ett par andra domäner som använts för bloggning och länkbyten. Webbhotell hade jag redan, och kostnaden för det delas mellan många sidor. Det som investerats är endast tid, men så klart måste man ju räkna om den till pengar också.

Är du en stressad överarbetad gubbe med för lite fritid så rekommenderar jag inte ett projekt som detta till dig. Inte heller om du är en som räknar med snabba cash…

Är du en studerande som vill tjäna extra och lära dig mer, en hemmafru / hemmapappa men mycket extratid, eller en tålmodig icke-stressad person som behöver ett lärorikt intresse utanför det vanliga jobbet så rekommenderar jag nog ett projekt som detta.

Vi fortsätter i varje fall med detta projekt, och några till utanför de vanliga jobben i den takt som intresset och tiden finns, och jag fortsätter uppdatera denna blogg med hur projektet går!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *