Webbhotell och domän från samma leverantör?

Webbhotell och domän från samma leverantör?

En vanlig fråga bland de som planerar att skapa sin första webbsida (i WordPress eller något annat system) är om man skall köpa webbhotell och domän från samma leverantör. Det finns ett par olika svar på frågan, men generellt för 90 % av er som frågar skulle jag helt enkelt svara ”ja” på frågan. Låt oss grotta ner oss lite i alternativen:

Fakta 1: Vissa företag erbjuder billiga webbhotell och lite dyrare domäner. Vissa företag är aktiva med att erbjuda billiga domännamn, men har kanske sämre eller dyrare webbhotell.

Fakta 2: Att köpa domän och webbhotell från samma leverantör kommer i de allra flesta fall att vara mycket enklare, då de är sammankopplade från start, och du behöver inte veta någonting om DNS eller A-pekare och IP’n.

Fakta 3: Domännamn är billiga och prisskillnaden mellan dyra domänförsäljare och billiga är liten.

Olika användarprofiler som kan vara intresserade av frågan om domännamn och webbhotell

Case 1: Nybörjaren eller den som skapar sin första egna webbsajt

Med dessa fakta i bakhuvudet så kan vi gott konstatera att du skall välja det webbhotell du vill ha (mer om att välja ett svenskt webbhotell för WordPress här), och samtidigt köpa domänen på samma ställe. Domänen kommer då att leda till din webbsida (din plats på webbhotellet / servern) redan från start, och det är bara att börja bygga!

Case 2: Du som har en handfull eller ett tiotal webbplatser

Här kanske jag kan placera mig själv. Jag började med att köpa webbhotell som man kan koppla många domän till och göra många WordPress-sajter på från samma ställe och det funkade utmärkt. Så det är min rekommendation. Dock så var mitt webbhotell lite för billigt och räckte inte riktigt till, så jag måste byta till ett annat webbhotell som var lite bättre. Då fanns ju mina domäner hos en annan leverantör än webbhotellet, och jag måste manuellt styra ihop dom. Det är nog heller inga problem, alla kan nog lära sig det också, och webbhotellens support är ofta hjälpsam.

Case 3: Domänhajen

Du säljer och köper domännamn, och gör webbsajter på vissa, säljer vissa utan sajt, säljer paket med flera domäner och så vidare. För dig är troligtvis domänhantering den viktigaste delen, och du bör kolla på vilka leverantörer som bäst kan hantera många domäner och var du enkelt kan sälja, köpa och byta ägare på domänerna. Här kommer själva webbhotellet i andra hand, och du kanske väljer att ha flera både dyra och billiga webbhotell för att få plats med alla sajter.

Jämför webbhotell innan du köper

Du vill säkert jämföra innan ett köp, men det kan vara rätt svårt att veta vad du skall jämföra då det handlar om webbhotell. Är det serverutrymme? Pris? Mängden data (trafik) per månad som ingår? Eller något helt annat?

För de flesta som bara ska ha en liten eller ett fåtal WordPress sajter så brukar de flesta webbhotellen räcka till, och det som man istället vill fokusera på är hur smidiga de är att jobba med, vilken slags service man kan förvänta sig, samt upptider och pålitlighet. Denna syn delas även av Handlasmart på deras sida om webbhotell. Andra saker som tas upp där är ifall SSL (https) ingår, antal webbsidor du kan ha på webbhotellet, och hur vilka slags rekommendationer från kunder de fått.

Du har läst sidan Webbhotell och domän från samma leverantör.

Hoppas du hittade matnyttig information i artikeln, eller i alla fall lärde dig vilken kategori av webbhotellsköpare du tillhör. De av er som hittat denna sida från Google tillhör med stor sannolikhet en av de två första kategorierna, och rekommenderas att köpa webbhotell och domän från samma leverantör.