Nyckelord

Nyckelord eller nyckelfras, även ibland sökord: Det ord eller den fras du vill synas på i sökresultatet för en enskild sida. Alla sidor på din webbplats kan ha egna nyckelord.

Nyckelord i korthet:

Ett nyckelord kan vara mer än ett ord, det kan vara en fras bestående av ett till många ord. En hel mening kan även vara ett nyckelord, och kallas då ofta longtail.

Oftast väljer man nyckelord till sina sidor eller inlägg enligt sökvolym. Ett kortare ord eller fras, som t.ex ”vitaminer” har oftast större sökvolym än ett längre ord som t.ex ”vitaminbrist hos veganer”. På samma sätt är det också med konkurrens, det är mycket svårare att synas i Google på ett ord med hög sökvolym, för då är det oftast många andra som också försöker synas på samma ord.

Longtail sökord eller longtail nyckelord kallas det då det handlar om en längre fras, oftast med lägre volym och lägre konkurrens. Det är oftast lättare att synas på longtail sökord än på korta sökord bestående av endast 1-2 ord.

Tidigare så användes även en meta-tagg som hette meta-keyword, som ibland kallades nyckelord eller sökord på svenska, men innehållet i den tas inte i beaktande längre av sökmotorer och kan med fördel ignoreras.

Vill du följa med vilken position du syns på hos Google när man söker på olika nyckelord (din position i SERP’en) så behöver du ett Rank tracking -verktyg.

Synonymer till nyckelord

Pratar man om nyckelord i vardagligt prat så kan man även höra synonymer som stödord, centralt ord, kodord, ledtråd eller ledord, eller varför inte helt enkelt sökord.

Internetmarknadsföring & SEO

Jag jobbar med SEO och web-tactics på Genero, en byrå fokuserad på tillväxtmarknadsföring i Finland, Sverige och globalt. Bloggen handlar mest om internetmarknadsföring, med insikt både från byråvärlden där man jobbar med kunder, men också från jobb med sökmotoroptimering och internetmarknadsföring inom affiliate och direktmarknadsföringsvärlden. När jag inte sökmotoroptimerar så jobbar jag med WordPress, seglar eller kitesurfar. Välkommen!
sökmotoroptimering ordlista

Nyhet: Jag förklarar svåra begrepp inom webb och marknadsföring. Först ut är SEO-ordlistan!

wincher