Digital Marknadsföring

Digital marknadsföring är en form av marknadsföring som använder digitala kanaler och tekniker för att nå målgruppen och marknadsföra produkter och tjänster. Digital marknadsföring kan omfatta en mängd olika strategier och aktiviteter, inklusive sökmotoroptimering (SEO), sociala medier, e-postmarknadsföring, affiliate marknadsföring, displayannonsering, innehållsmarknadsföring och andra.

Digital marknadsföring är en viktig del av företagens marknadsföringsstrategier, eftersom nästan alla människor nu använder internet och digitala enheter som smartphones och surfplattor för att söka efter information, kommunicera och göra inköp. Digital marknadsföring ger företag möjlighet att nå en bred publik och mäta resultaten av marknadsföringskampanjerna på ett mer precist sätt än vad som är möjligt med traditionell marknadsföring.

Digital marknadsföring innebär att företaget använder olika digitala kanaler och verktyg för att nå sina mål, inklusive att öka sin synlighet online, få fler besökare till sin webbplats, öka försäljningen och öka lojaliteten hos sina kunder.

Digital Marknadsföring i korthet

 1. Digital marknadsföring använder digitala kanaler och tekniker för att marknadsföra produkter och tjänster.
 2. Digital marknadsföring omfattar en mängd olika strategier och aktiviteter, inklusive SEO, sociala medier, e-postmarknadsföring, affiliate marknadsföring, displayannonsering och innehållsmarknadsföring.
 3. Nästan alla människor använder internet och digitala enheter för att söka efter information, kommunicera och göra inköp, så digital marknadsföring är en viktig del av företagens marknadsföringsstrategier.
 4. Digital marknadsföring ger företag möjlighet att nå en bred publik och mäta resultaten av marknadsföringskampanjerna på ett mer precist sätt än vad som är möjligt med traditionell marknadsföring.
 5. Det är viktigt att ha en tydlig strategi och målsättning för digital marknadsföring och att mäta och följa upp resultaten regelbundet för att säkerställa att marknadsföringskampanjerna är lönsamma och ger önskat resultat.

KPI’s inom digitala marknadsföring

Det finns många olika KPI:er (Key Performance Indicators, prestationsindikatorer) som kan användas i digital marknadsföring för att mäta och följa upp resultaten av marknadsföringskampanjerna. Vilka KPI:er som är relevanta att följa beror på organisationens specifika målsättningar och strategier, men här är några vanliga exempel på KPI:er inom digital marknadsföring:

 1. Söktrafik: Mängden trafik som kommer till webbplatsen från sökmotorer som Google.
 2. Klickfrekvens (CTR): Andelen användare som klickar på en annons eller länk i förhållande till antalet visningar.
 3. Konverteringsfrekvens: Andelen användare som slutför en önskad handling på webbplatsen, till exempel att köpa en produkt eller fylla i en kontaktformulär.
 4. Kostnad per förvärv (CPA): Kostnaden för att få en användare att slutföra en önskad handling, som att köpa en produkt eller skriva upp sig för ett nyhetsbrev.
 5. Kostnad per klick (CPC): Kostnaden för varje gång en användare klickar på en annons.
 6. Kundlojalitet: Hur lojala och engagerade befintliga kunder är.
 7. Sidengagemang: Mängden interaktion och engagemang på en webbplats, interaktioner som uppkommit till exempel genom att klicka på länkar, lämna kommentarer eller dela innehållet på sociala medier.
 8. Försäljning: Mängden försäljning eller intäkter som genereras av marknadsföringskampanjerna.
 9. Avkastning på investering (ROI): Förhållandet mellan intäkterna och kostnaderna för en marknadsföringskampanj.

Det är viktigt att välja relevanta KPI:er för sin organisation och att mäta och följa upp dessa regelbundet för att säkerställa att marknadsföringskampanjerna ger önskat resultat och att man når sina mål.

Internetmarknadsföring & SEO

Jag jobbar med SEO och web-tactics på Genero, en byrå fokuserad på tillväxtmarknadsföring i Finland, Sverige och globalt. Bloggen handlar mest om internetmarknadsföring, med insikt både från byråvärlden där man jobbar med kunder, men också från jobb med sökmotoroptimering och internetmarknadsföring inom affiliate och direktmarknadsföringsvärlden. När jag inte sökmotoroptimerar så jobbar jag med WordPress, seglar eller kitesurfar. Välkommen!
sökmotoroptimering ordlista

Nyhet: Jag förklarar svåra begrepp inom webb och marknadsföring. Först ut är SEO-ordlistan!

wincher