Top 10 gratis WordPress plugin

Top 10 gratis WordPress plugin

06.12.2014

Jag planerar, gör, upprätthåller eller administrerar en hel del WordPress sidor och har därmed fått en rätt bra bild av vad jag vill ha av mina installationer och vilka plugin som tillfredsställer dessa behov. Här kommer nu en lista över gratisplugin jag gillar, som jag mer eller mindre har med i varje installation.

 Top 10 gratis WordPress plugin

 1. WordPress SEO av Yoast. Jag tror att jag använder detta plugin för att fixa SEO-relaterade saker på alla WordPress-sidor jag har. Det är ett av de mest använda pluginen som finns. Med detta sätter man titlar och beskrivningar i inlägg och på kategorier, man bestämmer även vad som skall indexeras och inte, samt redirectar enkelt inlägg som är föråldrade. Här hittar du pluginet: https://wordpress.org/plugins/wordpress-seo/
 2. Redirection. Det bästa plugin jag hittat för att göra sig av med autogenererade sidor som kan uppstå, även utmärkt vid omstruktureringar eller domänbyten. Man väljer helt enkelt vilken url som skall redirecta till vilken. Man kan även importera csv-filer. Detta användes flitigt när jag slog ihop några små hotellsidor till en lite större (HotellFinland.fi). Här hittar du tillägget: https://wordpress.org/plugins/redirection/
 3. Pods – Custom Content Types and Fields. Jag använder sällan WordPress i dess originalutförande utan vill för det mesta ha lite fler innehållstyper och taxonomier för att få alla funktioner jag vill och för att få det att fungera mer som ett renodlat CMS. Jag har testat Magic fields, Advanced custom fields och ett par övriga, men Pods är det som jag funnit överlägset. Man använder alltså detta till att skapa flera innehållstyper, och även till att skapa flera fält i befintliga innehållstyper utan att koda. Här hittar du WordPress tillägget: https://wordpress.org/plugins/pods/
 4. Google Analytics by Yoast. Jag behöver ett enkelt Analytics-plugin. Detta fungerar utmärkt, och en bra grej är att det automatiskt sätter analytics Events till alla utgående länkar så att du lätt kollar i analytics hur många som klickar sig bort från din sida och vart de sedan hamnar. Här hittar du pluginnet: https://wordpress.org/plugins/google-analytics-for-wordpress/
 5. SEO Facebook Comments. Ett lite fånigt namn, men detta plugin fungerar utmärkt ifall man vill ha Facebook-kommentarer på sin sida, och även spara dessa automatiskt i WordPress databas, och därmed även visa dem i källan så att Google kan läsa dem. Med detta plugin kan du ha både Facebook- och vanliga WordPress-kommentarssystemet samtidigt. Här hittar du Facebook-kommentarspluginnet: https://wordpress.org/plugins/seo-facebook-comments/
 6. Taxonomy Images. För att ge valfria taxonomier bilder som man sedan kan använda i templatet. Jag bygger de flesta av mina sidor utgående från kategorier, och vill ha så rika kategorisidor som möjligt, vilket jag fixar med Taxonomy Images (och Pods). Här  hittar du pluginnet: https://wordpress.org/plugins/taxonomy-images/
 7. WordPress Popular Posts. Ett enkelt men mycket användbart plugin för att visa de mest populära inläggen, sidorna, produkterna eller vad som helst i poster, widgets eller i temat. Här finns pluginnet: https://wordpress.org/plugins/wordpress-popular-posts/
 8. Facebook Open Graph Meta Tags for WordPress. För att fixa till Open Graph taggarna som behövs när grejer delas i sociala medier. Detta fungerar bra tillsammans med Yoast SEO och SEO Facebook Comments, bestäm bara vilka taggar du sätter med vilket plugin. Har du någon typ av Facebook like-plugin aktiverat ännu så bör du också kolla vilka taggar detta sätter till så att du inte får dubbla Open Graph taggar. Här laddar du ner pluginnet: https://wordpress.org/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/
 9. Limit Login Attempts. För att hålla indiska robotar borta från mitt backend. Finns också mer avancerade säkerhetsplugins, men för de flesta enklare sidor jag har så räcker detta. Här: https://wordpress.org/plugins/limit-login-attempts/
 10. Akismet. Akismet skyddar din sida mot spamkommentarer. Se bara till att skaffa en licensnyckel till programmet så att det fungerar effektivt. Akismet hittar du här: https://wordpress.org/plugins/akismet/

Bonus: Woocommerce. Gör man en webbshop eller affiliatesida med datafeeds eller produktlistningar så är Woocommerce en utmärkt och rätt enkel lösning. Det kan inte göra allt, men ofta tillräckligt. Affiliatesidan lopskor.com är gjord med detta plugin, utan att vara en webbshop. I ett senare inlägg kommer även mina top 10 plugin för Woocommerce-sidor. Hämta Woocommerce här: https://wordpress.org/plugins/woocommerce/

Tips: Recension och jämförelse av Svenska WordPress webbhotell och hosting.

I nästa inlägg kommer även mina top 10 betalplugin till WordPress, jag kan redan berätta att den listan innehåller Gravity Forms, Wp All Import, och en del Affiliate- och butikstillägg som går bra ihop med Woocommerce. Vill vara säker på att inte missa det, och övriga inlägg, så se till att följa min blogg, t.ex genom skriva in din e-postadress här:

  Här fyller du i:

  Din epost

  Finstilt: Max 2 mail per månad, i huvudsak angående internetmarknadsföring och mina projekt. Behåller rättigheten att sätta med annan information i mailet också. Addresserna delas aldrig med tredje part.

  Vilka plugins eller tillägg missade jag i listan? Kommentera gärna och tipsa om dina favoritplugin till WordPress!

  4 reaktioner på ”Top 10 gratis WordPress plugin

  1. Stefan Nilsson skriver:

   Vet inte om det platsar på topp 10 men Broken Link Checker och No Self Pings är två plugin jag installerar på samtliga WordPress-installationer.

   1. Jonathan skriver:

    Bra tips, dessa två har jag på en del sidor också. Även om Self-pings-problemet kan lösas genom att vara lat också och aldrig godkänna selfpingarna..:)

  2. Erika skriver:

   Hej! Jättebra inlägg och jag skulle verkligen behöva installera SEO på min wordpress-sida. Jag har försökt googla men inte funnit svar på hur jag gör bara. Jag har nämligen ingen ”plugin” knapp eller ”Tillägg” i min sidopanel. Läste på något forum att det inte längre gick att installera SEO på wordpressbloggar som hade .com i slutet. Stämmer verkligen detta? Hur går jag tillväga för att få SEO nu då?

   Jättetacksam för svar!

   /Erika

   1. Jonathan skriver:

    Hej! Har du en wordpress.com blogg? dvs, du har ingen egen server för den? På wordpress.com-bloggar finns vissa restriktioner för vad man kan installera utan att betala, kanske det är problemet?

    Hälsningar Jonathan

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *